پیش از بررسی مبحث جراحی لگن نگاهی به این مفصل داشته باشیم. مفصل لگن یکی از مهمترین مفاصل بدن است که محل اتصال بالا تنه و پایین تنه است. این مفصل علاوه بر اینکه وزن بدن را تحمل میکند، به انسان توانایی راه رفتن، دویدن و ایستادن نیز میدهد. هرگونه آسیب به این مفصل باعث بروز مشکلات زیادی برای بیمار خواهد شد. از این رو بسیار مهم است که متخصص لگن دانش و تجربه کافی در زمینه درمان این آسیبها را داشته باشد.
متخصص لگن کیست و چه وظایفی دارد؟
لگن یکی از تخصصهای حوزه ارتوپدی است. متخصص لگن به تشخیص و درمان آسیبهای ناحیه لگن میپردازد. جراحی لگن از مهمترین جراحیهای ارتوپدی است که جراح لگن با در نظر گرفتن شرایط بیمار به انجام آن میپردازد.
پزشکان عمومی پس از اتمام دوره تحصیلی 7 ساله خود، به ادامه تحصیل در رشته تخصصی ارتوپدی میپردازند. بعضی نیز وارد حوزه فوق تخصصی این رشته میشوند. جراح لگن یکی از رشتههای فوق تخصصی ارتوپدی است.
لازم به ذکر است که جراح لگن فقط به جراحی لگن نمیپردازد، بلکه سایر روشهای درمانی نیز در حیطه تخصص جراح لگن و یا همان متخصص لگن قرار میگیرد.
متخصص لگن به درمان چه آسیبهایی میپردازد؟
آسیبهایی که به مفصل لگن وارد میشود ممکن است زندگی روزمره فرد را مختل کند. متخصص لگن این آسیبها را در وهله اول شناسایی کرده و سپس به درمان آنها میپردازد. آسیبهایی که در حوزه تخصصی جراح لگن قرار میگیرند، عبارتند از:
- آرتروز
- روماتیسم
- شکستگی و ضربه به مفصل لگن
- بورسیت
- درد لگن و اطراف آن
- تومورهای استخوانی مفصل لگن
- پارگی مفصل لگن
- کشیدگی عضلات و تاندونها
- تاندونیت و یا التهاب و تورم در تاندونها
- آسیبهای ورزشی
- پارگی لابروم مفصل لگن
- نکروز و یا سیاه شدن استخوانها
- بیماریهای مادرزادی مفصل لگن مثل دررفتگی مادرزادی
چه زمانی باید به متخصص لگن مراجعه کرد؟
در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر، حتما به متخصص لگن مراجعه کنید، چرا که تاخیر در روند درمان ممکن است آسیبهای دائمی و غیر قابل بازگشت را به مفصل لگن وارد کند.
- احساس درد متناوب یا مداوم در ناحیه لگن
- درد مفصل لگن هنگام دویدن و یا راه رفتن
- کاهش دامنه حرکتی مفصل
- احساس درد در ناحیه لگنی هنگام خواب و استراحت
- تورم و التهاب در ناحیه مفصل لگن
هر یک از این عوامل میتواند علائم یکی از بیماریهای مفصلی باشد که نیاز به جراحی لگن داشته باشد. اقدام هر چه سریعتر ممکن است روند درمان را تسریع و آسانتر کند.
متخصص لگن از چه روشهای درمانی استفاده میکند؟
در درمان آسیبهای مفصل لگن، روش واحدی برای همه بیماریها وجود ندارد. با توجه به شدت و نوع بیماری، متخصص لگن از روشهای بدون جراحی و یا جراحی لگن استفاده میکند.
- روشهای بدون جراحی: این روشها شامل مصرف مسکن و داروهای تسکین دهنده، تزریق موضعی، فیزیوتراپی و تقویت عضلات و غیره است.
- روش جراحی لگن: در مواردی که روشهای بدون جراحی برای درمان بیمار کافی نباشد، متخصص لگن ناچار به جراحی لگن است. جراحی لگن درد را تا حد زیادی کاهش میدهد و کیفیت زندگی بیمار بهبود مییابد.
جراحی لگن به چه صورت انجام میشود؟
مهمترین جراحی لگن که توسط جراح لگن انجام میشود، عمل تعویض مفصل لگن است. جراحی تعویض مفصل لگن یا به صورت باز و یا با استفاده از روشهای کم تهاجمی (آرتروپلاستی) انجام میشود. طی این روش، جراح لگن مفصل آسیب دیده را با مفصل مصنوعی جایگزین میکند.
در انتخاب جراح لگن چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟
شکستگی لگن یکی از خطرناکترین و پرعارضهترین شکستگی ها است و از این رو جراحی لگن یکی از حساسترین عملهای جراحی است. جراح لگن باید از تکنیکهای خاصی برای درمان بیمار استفاده کند که نیازمند تجربه و دانش کافی در این زمینه است. ویژگیهای بهترین متخصص لگن به شرح زیر است:
- دانش کافی در زمینه جراحی لگن و سایر روشهای درمانی
- تجربه بالا
- به روز بودن و آشنایی با روشها و تکنیکهای جدید
- رفتار دلسوزانه و مسئولانه
- سوابق درمانی درخشان
جمع بندی
جراح لگن و یا همان متخصص لگن ، به علت حساس بودن حوزه درمان خود، باید حتما ویژگیهای فوق را دارا باشد، چرا که هرگونه اشتباه در روند جراحی لگن ممکن است عواقب دائمی و جبران ناپذیری را برای بیمار ایجاد کند. انتخاب بهترین متخصص لگن این احتمالات را تا حد زیادی کاهش میدهد.